06 70 33 24 905
Hírek
Az Egyesült Államok londoni nagykövetének nincs szüksége nyelvtanulásra? De igen!
2014.09.02

Meglepetés a NATO-csúcstalálkozón: Catherine Zeta-Jones

Azt hihetnénk, az Egyesült Államok londoni nagykövetének nincs szüksége nyelvtanulásra. De ha ezt hinnénk, tévednénk.

Szeptember 4-én és 5-én Walesben tartják a NATO csúcstalálkozóját, melyen a tagállamok állam- és kormányfői vesznek részt. Matthew Barzun, az Egyesült Államok nagy-britanniai nagykövete elhatározta, hogy ebből az alkalomból walesi nyelvű köszöntőt fog mondani. Első kísérleteit nem restelte nyilvánossá tenni – számol be róla a Wales Online.

.

Bár kezdetben még a helló szó (walesi helyesírással: helô) autentikus ejtésével is meggyűlt a baja, a végén a legendásan hosszú walesi településnevet, Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwyll-llantysiliogogogochot A település neve kb. ’Mária temploma a fehér nyúl völgyében, közel a sebes örvényhez és Szent Tysilio temploma a vörös barlanggal’is sikerült szépen kiejtenie az anyanyelvi beszélők véleménye szerint. A kiejtési problémák közül leginkább mégis Catherine Zeta-Jones nevének ejtése lepte meg leginkább, mivel aZeta nevet amerikában [é]-vel ejtik, míg a walesiben [í]-nek. Barzun kifejezte csodálkozását ezzel kapcsolatban, így tudta meg, hogy a nevet bizony a brit angolban is [í]-vel ejtik.

Catherine Zeta-Jones walesi származású
Catherine Zeta-Jones walesi származású
(Forrás: Wikimedia Commons / David Shankbone / CC BY-SA 3.0)

Azt még pontosan nem tudjuk, mit fog tartalmazni a beszéd, de a nyilvánosságra hozott mondatok között olyanok is szerepelnek, mint a ’szeretem a kávét’. Mi pedig szeretjük, ha egy nagyhatalom képviselője megtiszteli egy kis nyelv beszélőit.

(Nyest)

Nyelveink:

magyar, angol, német, orosz, francia, portugál, spanyol, svéd, olasz, cseh, holland, román, szerb, bolgár, horvát, szlovák, lengyel, szlovén, arab, hébertörök, albán, ukrán, görög, bosnyák, dán, finn, litván, lett, észt, örmény, flamand, belorusz, máltai, ír, japán, thai, kínai, koreai, vietnámi nyelvek fordítása

1x1 Fordítóiroda 
www.1x1forditoiroda.hu

1DayTranslation  
www.1DayTranslation.com

Telefon: 06 70 33 24 905

Email: info@1x1forditoiroda.hu

Skype: onebyonetranslation

Minden jog fenntartva © 1x1 Fordítóiroda
Weboldalt készítette: