06 70 33 24 905
Hírek
Beépített szinkrontolmácsot kapott a Skype
2014.12.16


A gépi intelligencia valós időben fordítja le a beszélgetéseket.

A Microsoft hétfőn mutatta be a Skype legújabb bétaverzióját, amely már valós idejű beszédfordításra képes. Ez egyelőre csak az angol és a spanyol nyelvek között lehetséges. Ha e két nyelven beszélnek egymással a hívó felek, a rendszer minden elhangzó mondatot lefordít, és elhangzása után géphangon el is mond. Az újítás működése a gyakorlatban is megtekinthető egy videón, amelyen egy mexikói és egy amerikai diáklány beszélget egymással Skype-on.

Így fordít a gép

A szolgáltatáson közel egy évtizede óta dolgoznak a Microsoft fejlesztői. Az első működő változatát Satya Nadella vezérigazgató mutatta be a cég májusi konferenciáján.

A gépi tolmács deep learning, vagyis gépi mély tanulás technológia segítségével végzi a munkáját: használata során korábban rögzített hangminták millióival hasonlítja össze az elhangzó szavakat, hogy képes legyen megérteni az elhangzottak információtartalmát. Az algoritmus a sóhajoktól és más, információt nem tartalmazó hangoktól is megtisztítja a hangfájlt.



A szolgáltatás hatékonyságának növelése érdekében a Skype Translator tesztelésében résztvevők minden beszélgetésének rögzítik, de ez szavak és mondatok szintjén, anonimizálva történik. Minél többen kezdik használni, annál hatékonyabb lesz a rendszer - ígéri a társaság.

Újabb nyelvekre tanítják

A Skype Translator jelenleg csak a Windows 8.1-et és a Windows 10 fejlesztői változatát futtató számítógépeken működik, de később okostelefonon és táblagépen is elérhetővé akarják tenni. A digitális tolmács kipróbálásáraezen az oldalon lehet feliratkozni a Microsoftnál.

A technológia nem csak beszéd, de a Skype-os chaten írt szövegek lefordítására is alkalmas már több mint negyven nyelven. A beszédtolmácsolás nyelvi ismereteinek bővítésén még dolgoznak a Microsoft fejlesztői, de korábban már egy angolról németre és angolról mandarinra fordító változatot is bemutattak belőle. A szolgáltatás tesztelésében is amerikai és mexikói iskolások vettek részt.

Skype Translator

Forrás: Origo

Nem az Microsoft az egyetlen olyan cég, amely komoly lehetőséget lát a valós idejű fordítórendszerekben. A japán NTT Docomo mobilszolgáltató már 2011-ben bemutatott egy hasonló alkalmazást, és a Google is dolgozik egy olyan rendszer kifejlesztésén, amely lehetővé tenné a beszélgetések digitális tolmácsolását.

(Origo)

Nyelveink:

magyar, angol, német, orosz, francia, portugál, spanyol, svéd, olasz, cseh, holland, román, szerb, bolgár, horvát, szlovák, lengyel, szlovén, arab, hébertörök, albán, ukrán, görög, bosnyák, dán, finn, litván, lett, észt, örmény, flamand, belorusz, máltai, ír, japán, thai, kínai, koreai, vietnámi nyelvek fordítása

1x1 Fordítóiroda 
www.1x1forditoiroda.hu

1DayTranslation  
www.1DayTranslation.com

Telefon: 06 70 33 24 905

Email: info@1x1forditoiroda.hu

Skype: onebyonetranslation

Minden jog fenntartva © 1x1 Fordítóiroda
Weboldalt készítette: