06 70 33 24 905
Hírek
Csiklófesztivált rendez egy spanyol város
2015.11.06

Ami ráadásul gasztronómiai rendezvény, de szerencsére nem kannibalizmusról van szó, hanem a Google fordítójának rendkívül megbízható működéséről.

Az észak-spanyol As Pontes városában minden évben megrendezik a helyi gasztronómiában fontos szerepet betöltő rapini nevű zöldség (brassica rapa) fesztiválját. Ennek a leveles zöldségnek nehézkes megtalálni a magyar nevét, az általunk megkérdezett botanikai szakértők és őstermelők csak rapiniként hivatkoztak rá. Nem-fejes brokkoliként, illetve tarlórépa-levélként találtuk meg a magyar nyelvű weboldalakon.

Nem összetévesztendő a brokkolival (Fotó: Tumblr)
Nem összetévesztendő a brokkolival (Fotó: Tumblr)

Ezt a furcsa zöldséget ünneplik minden évben As Pontes lakói, idén azonban csúnya tréfát űzött velük a Google fordító szolgáltatása, a Google Translate. A spanyol internetezők ugyanis azzal szembesültek, hogy a kisváros weboldalára kattintva idén már csiklófesztivált hirdetnek a gasztronómiai élmények helyett.

„A csikló a galíciai konyha egyik tipikus alkotása” – állt a fesztivál weboldalán. „Az 1981 óta megrendezett fesztivál a helyi gasztronómia sztárjává tette a csiklót.”

A kínos hibát az okozta, hogy a rendezvényt spanyolul Feira do grelónak írják, a grelo szót viszont portugálként azonosította az automata fordítóprogram. Portugálul ez a szó a csikló egyik szlengben használt változata, ezért spanyol nyelven már így jelent meg a kisváros weboldalán. Ez egyébként a spanyol nyelvjárások (galíciai, kasztíliai) sokszínűsége miatt következhetett be.

„A weboldalon minden ’grelo’-t csiklóvá alakított a Google Translate – nyilatkozta Monserrat García, a város szóvivője a The Local című lapnak. – Ez egy nagyon súlyos hiba a Google részéről, ezért hivatalos panaszt szeretnénk tenni, és azt akarjuk, hogy a Google ismerje el a galíciai nyelvjárást, hogy ilyen ne fordulhasson elő legközelebb.”

A rapinifesztivál egyébként 2016. február 15-én lesz. A rapinit a helyiek főként sertésből készült húsételek mellé tálalják.

Forrás: http://www.nlcafe.hu/

Nyelveink:

magyar, angol, német, orosz, francia, portugál, spanyol, svéd, olasz, cseh, holland, román, szerb, bolgár, horvát, szlovák, lengyel, szlovén, arab, hébertörök, albán, ukrán, görög, bosnyák, dán, finn, litván, lett, észt, örmény, flamand, belorusz, máltai, ír, japán, thai, kínai, koreai, vietnámi nyelvek fordítása

1x1 Fordítóiroda 
www.1x1forditoiroda.hu

1DayTranslation  
www.1DayTranslation.com

Telefon: 06 70 33 24 905

Email: info@1x1forditoiroda.hu

Skype: onebyonetranslation

Minden jog fenntartva © 1x1 Fordítóiroda
Weboldalt készítette: