06 70 33 24 905
Hírek
Mi az a Tolmácskesztyű?
2014.09.15

A Kutatók Éjszakáján mutatkozik be az MTA SZTAKI új fejlesztése, a Tolmácskesztyű. Az eszköz segítségével a jelnyelvet beszélők könnyen megértethetik magukat azokkal, akik nem tudnak jelelni.

2014. szeptember 26-án a Kutatók Éjszakáján a nagyközönségnek isbemutatkozik a Tolmácskesztyű, az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetének (SZTAKI) új fejlesztése. Az intelligens kesztyűt fölhúzva a jelnyelvet beszélők egy okostelefonos alkalmazás segítségével meg tudják értetni magukat azokkal, akik nem ismerik a jelnyelvet. A kesztyű által érzékelt mozdulatokat a szoftver betűkké, majd egy beszédszintetizátor hangokká, szavakká, mondatokká alakítja.

Az MTA SZTAKI-ban 2012 szeptembere óta zajló fejlesztés mottója Helen Keller, a siket és vak írónő egyik mondata: „A vakság a dolgoktól választ el, a siketség az emberektől”. A projektről a következőket olvashatjuk az intézet honlapján: „A Tolmácskesztyű rendszer jelnyelvi szinkrontolmácsként működik, segítségével a beszéd- és halláskárosult emberek az általuk ismert és mindennap használt jelnyelven kommunikálhatnak ép embertársaikkal, akik a jelelt szöveget automatikusan felolvasva hallják. Ez a megoldás a jövőben jelentősen megkönnyíti a siketek kommunikációját.”

A Tolmácskesztyűre valóban sok helyzetben szükség lehet: a hétköznapokban vásárláskor, banki ügyintézéskor vagy a munkahelyen, de akár egy állásinterjún is. A hangzó nyelvet beszélők ugyanis nagyon kevesen beszélik a jelnyelvet, ami megnehezíti számukra azt, hogy a siketek kommunikációját megértsék. (Fordítva kevesebb a gond: a siketek általában nagyon jól tudnak szájról olvasni.) Az alábbi videóban megnézhetjük, hogyan is működik a Tolmácskesztyű:

Hogy működik a Tolmácskesztyű? Erről a következőket tudhatjuk meg a SZTAKI honlapjáról: „A projekt során egy összetett hardver- és szoftverrendszert fejlesztünk ki. A kéz gesztusainak érzékeléséhez szükséges szenzorokat, elektronikát és kommunikációs hardvert egy kellemesen ergonomikus, a kézmozgást nem akadályozó kesztyűbe építettük be. Segítségével a felhasználók a szabványos Daktil gesztusábécé jeleit, valamint egyénileg betanított, saját kifejezésekhez – akár egész mondatokhoz – rendelt gesztusokat mutathatnak, melyeket a rendszer felismer. Ezen komplex számítási feladatok elvégzéséért a felhasználó mobiltelefonja felelős: a telefonon futó alkalmazás a mutatott gesztusok sorozatából először betűket, majd azok természetes nyelvi feldolgozása során szavakat, végül pedig értelmes szöveget állít elő, melyet a beszédszintetizátor hangosan felolvas.”

Így néz ki
Így néz ki
(Forrás: kutatokejszakaja.hu)

Bővebb információ

A Tolmácskesztyűről a SZTAKI oldalán

Nyelveink:

magyar, angol, német, orosz, francia, portugál, spanyol, svéd, olasz, cseh, holland, román, szerb, bolgár, horvát, szlovák, lengyel, szlovén, arab, hébertörök, albán, ukrán, görög, bosnyák, dán, finn, litván, lett, észt, örmény, flamand, belorusz, máltai, ír, japán, thai, kínai, koreai, vietnámi nyelvek fordítása

1x1 Fordítóiroda 
www.1x1forditoiroda.hu

1DayTranslation  
www.1DayTranslation.com

Telefon: 06 70 33 24 905

Email: info@1x1forditoiroda.hu

Skype: onebyonetranslation

Minden jog fenntartva © 1x1 Fordítóiroda
Weboldalt készítette: