06 70 33 24 905
Hírek
Papír, pecsét, postabélyeg helyett: hasít az E-hiteles PDF
2020.04.24

KÖZLEMÉNY 

Azonnali váltásra kényszerítette a koronavírus-járvány azon cégeket, amelyeknél a személyes ügyfélszolgálat az üzletmenet szerves részét képezi. Ahol lehetséges volt, minden fizikai kontaktust igénylő tevékenységet az online térbe helyeztek át, de szinte minden szolgáltatónál minimálisra csökkentették az ügyfeleket személyesen fogadó irodák létszámát. Mindenkit arra kértek, hogy lehetőleg az elektronikus csatornákat vegye igénybe. Könnyebben ment az átállás ott, ahol már voltak előzményei az online ügyintézésnek, de még ebben a körben is szükség volt a meglévő kapacitások bővítésére, illetve új megoldások bevezetésére.

E-hiteles fordítás
Itthon az elsők között ismerte fel a koronavírus terjedéséből fakadó veszélyeket, és szüntette be február 26-án a személyes ügyfélfogadást irodájában az 51 nyelven fordítást és tolmácsolást kínáló 1x1 Fordítóiroda. - Általános tapasztalat, hogy kőtáblát ugyan már nem használunk az írás rögzítésére, de sokan még mindig ragaszkodnak a papirusztekercshez, amikor fordításról van szó. Fizetéskor pedig a sárga postai csekkhez. Mindezt természetesen lepecsételt, postai bélyeggel lenyalt borítékban. - Hivatalos helyre lesz, ezért papíralapon kell. Körbélyegző kell rá, mert bíróság részére lesz. Nap mint nap hallunk ilyen "meggyőző" szakmai érveket, fogalmaz Csobay-Novák Tamás, az 1x1 Fordítóiroda vezetője.

Mi ezzel szemben a valóság? - A papíralapú példány létjogosultsága ma már több okból is megkérdőjelezett. A papírdokumentumok hitelességének biztonsági foka közelébe sem ér az elektronikusan aláírt és záradékolt digitális példányokénak. És akkor még nem beszéltünk a gyorsaságról, költségről, ökológiai lábnyomról, s nem utolsó sorban a higiéniáról, teszi hozzá Csobay-Novák Tamás.

A fordítóiroda 2016-ban előállt egy addig ismeretlen és meglehetősen újszerű megoldással, az e-hiteles fordítással, ami lényegében nem más, mint az úgynevezett hivatalos fordítás elektronikusan hitelesített változata. A gyakorlatban ez olyan PDF-fájlt jelent, amely tartalmazza a fordítóiroda által elkészített fordítást, a fordítás tárgyát képező anyagot, valamint az ehhez kapcsolódó kétnyelvű tanúsítványt, mindezt minősített elektronikus aláírással és kriptográfiai algoritmusokra épülő időbélyeggel ellátva. A hitelesítés az autentikációs szolgáltatótól származó chipkártyaalapú tanúsítvány és PIN-kód segítségével létrehozott elektronikus aláírással valósul meg, amely bárki által ellenőrizhető a szolgáltató webszerverén.

- Az így hitelesített dokumentum teljes bizonyító erejű magánokiratnak minősül. Az e-hiteles fordítás egyik nagy előnye, hogy sokkal magasabb fokú biztonságot jelent a fordítás felhasználójának, mint a hagyományosan hitelesített vagy záradékolt (értsd: kézzel összekötött vagy összetűzött) fordítás. A digitálisan aláírt és minősített tanúsítvánnyal ellátott PDF-fájl zárolt, azaz utólag nem módosítható, a hozzá csatolt minősített tanúsítványból egyértelműen kiderül a létrehozás időpontja, valamint az is, hogy a dokumentum teljes, ép és sértetlen.

További előnye az e-hiteles fordításnak, hogy korlátlan példányszámban felhasználható, így a további példányoknak nincs pluszköltségük - szemben a papíralapú hiteles fordítással. Végül, de nem utolsósorban az e-hiteles fordítás a hagyományos hiteles fordításnál gyorsabban jut el a megrendelőhöz, hiszen nem kell személyesen elmenni érte, hanem e-mailben jut el a megbízóhoz, magyarázza a fordítóiroda vezetője.

- A járvány előtt megbízóink többsége hivatalos fordítás esetén a papíralapú, személyes átadás-átvételt részesítette előnyben. A pandémia beköszöntével ez drasztikusan visszaesett, bár meglepő módon még mindig vannak, akik személyesen szeretnék átadni a fordítandó anyagot. Ilyenkor kollégáink elmagyarázzák, hogy sokkal egyszerűbb egy perc alatt, telefonnal lefényképezve átküldeni. Mi tíz percen belül megküldjük az árajánlatot. Meglepő és örömteli, hogy a nyugdíjas nagymamák-nagypapák egész gyorsan beletanulnak az új rendszerbe, mondja Csobay-Novák Tamás.

Míg 2016-ban az ügyfelek 95 százaléka papíralapú fordítást kért, és csak 5 százaléka élt az e-hiteles fordítás lehetőségével, mára - nem utolsósorban a járvány miatt - ez az arány megfordult. Mostanában átlagosan százból két esetben kérnek az ügyfelek papírpéldányt. Ebben bizonyára az is közrejátszik, hogy a kijárási korlátozásra tekintettel a fordítóiroda ingyenessé tette az e-hiteles záradékot.1x1 Fordítóiroda 

 1x1 Fordítóiroda 
 
Tel.: +36 70 33 24 905
Fax: +36  (1) 7945 846
Skype: onebyonetranslation
Email: info@1x1forditoiroda.hu
Web:   www.1x1forditoiroda.hu

Nyelveink:

magyar, angol, német, orosz, francia, portugál, spanyol, svéd, olasz, cseh, holland, román, szerb, bolgár, horvát, szlovák, lengyel, szlovén, arab, hébertörök, albán, ukrán, görög, bosnyák, dán, finn, litván, lett, észt, örmény, flamand, belorusz, máltai, ír, japán, thai, kínai, koreai, vietnámi nyelvek fordítása

1x1 Fordítóiroda 
www.1x1forditoiroda.hu

1DayTranslation  
www.1DayTranslation.com

Telefon: 06 70 33 24 905

Email: info@1x1forditoiroda.hu

Skype: onebyonetranslation

Minden jog fenntartva © 1x1 Fordítóiroda
Weboldalt készítette: