06 70 33 24 905
Hírek
A soproni Rakovszky Zsuzsa kapta a Wessely László műfordítói díjat
2016.06.03

Rakovszky Zsuzsa vehette át csütörtökön a Wessely László műfordítói díjat. A főként angol és amerikai irodalmat fordító költő, író impozáns műfordítói életművén túl elsősorban Eleanor Catton A fényességek című, magyarul 2016-ban megjelent művének átültetésével érdemelte ki az elismerést - tájékoztatta az MTI-t az Európa Könyvkiadó csütörtökön.

A Wessely-díjat a néhai jeles műfordító hagyatékából testvére, Wessely André és az Európa Könyvkiadó alapította 1980-ban. Az egyetlen, kifejezetten műfordítók számára alapított elismerést az Európa Könyvkiadó vezetőségéből álló kuratórium ítéli oda, és minden évben az ünnepi könyvhét előtt adja át a díjazottnak a Wessely László arcképével díszített emlékplakettet és a pénzjutalmat.

Rakovszky Zsuzsa Charles Frazier, D. M. Thomas, Derek Walcott, Robert Frost, Susan Sontag és még számos nagyszerű író, költő műveit fordította korábban magyarra. Eleanor Catton fiatal új-zélandi írónő A fényességek című Booker-díjas regényében szinte minden nehézség megtalálható, amivel műfordító csak találkozhat: egy távoli, letűnt világ reáliáinak precíz és érzékletes megelevenítése, szövevényes, és mégis áttetszően tiszta mondatok, állandó, finoman stilizált nézőpontváltások, nyelvileg is egyénített szereplők - s mindezt Rakovszky Zsuzsa lenyűgöző fordítói alázattal oldotta meg - írta a kiadó.

"Eleanor Catton művének mindemellett óriási erénye, sőt zsenialitása, hogy hajszálpontosan, gyakran költői eszközökkel ábrázolja a lelki rezdüléseket, a finom belső tudatáramokat - hasonlóképpen, mint Rakovszky Zuzsa is a saját prózai munkáiban. S az olvasónak az az érzése, hogy nemcsak regény és empatikus fordító, hanem két nagyszerű író találkozásának eredménye A fényességek magyar szövege" - áll a dokumentumban.

Rakovszky Zsuzsa május végén Fortepan című verseskötetével az idén alapított Libri irodalmi díjat is elnyerte.

Forrás: www.kisalfold.hu

Nyelveink:

magyar, angol, német, orosz, francia, portugál, spanyol, svéd, olasz, cseh, holland, román, szerb, bolgár, horvát, szlovák, lengyel, szlovén, arab, hébertörök, albán, ukrán, görög, bosnyák, dán, finn, litván, lett, észt, örmény, flamand, belorusz, máltai, ír, japán, thai, kínai, koreai, vietnámi nyelvek fordítása

1x1 Fordítóiroda 
www.1x1forditoiroda.hu

1DayTranslation  
www.1DayTranslation.com

Telefon: 06 70 33 24 905

Email: info@1x1forditoiroda.hu

Skype: onebyonetranslation

Minden jog fenntartva © 1x1 Fordítóiroda
Weboldalt készítette: