06 70 33 24 905
Hírek
Drágán fordít az OFFI, de nem büntetik meg
2014.07.24


A Gazdasági Versenyhivatal megszüntette az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda ellen gazdasági erőfölénnyel való visszaélés miatt indított eljárását – közölték a GVH-tól csütörtökön.
 
A hivatal azt vizsgálta, hogy az OFFI a hiteles fordítás elkészítésének és az ügyfelek által készített fordítások hiteles lektorálásának árát indokolatlanul magasan állapította-e meg, és megsértette-e a gazdasági erőfölénnyel való visszaélés versenytörvényben megfogalmazott tilalmát. A GVH megállapította, hogy az OFFI a hiteles fordítási szolgáltatását a „kereskedelmi” jellegű fordítások piacán kialakult árszintnél magasabb díj ellenében végzi, de – az OFFI tevékenységének jellegzetességeire tekintettel – díjai a GVH szerint nem vethetők össze közvetlenül az egyéb piaci szereplők áraival.

A GVH hasonló következtetésekre jutott az olyan fordításoknál is, amelyeket más készített, de az OFFI hitelesített. Bár megállapítható volt, hogy az OFFI drágábban lektorálja a mások által készített fordításokat, mint a saját maga által fordított szövegeket, ez a különbség – legalább részben – ugyancsak indokolhatónak tűnt, mert a „külső” fordítások minősége eltérhet a saját, „belső” fordításokétól.

A GVH ezek alapján megszüntette az eljárását, de a feltárt tények alapján arra a következtetésre jutott, hogy szükséges lehet a hiteles fordítási és fordításhitelesítési tevékenységek szabályozásának pontosítása, továbbá az ellátandó feladatok tartalmának, jellegének, kereteinek, feltételeinek tisztázása, amire felhívta a jogalkotó figyelmét.

(Nyelv és Tudomány)

Nyelveink:

magyar, angol, német, orosz, francia, portugál, spanyol, svéd, olasz, cseh, holland, román, szerb, bolgár, horvát, szlovák, lengyel, szlovén, arab, hébertörök, albán, ukrán, görög, bosnyák, dán, finn, litván, lett, észt, örmény, flamand, belorusz, máltai, ír, japán, thai, kínai, koreai, vietnámi nyelvek fordítása

1x1 Fordítóiroda 
www.1x1forditoiroda.hu

1DayTranslation  
www.1DayTranslation.com

Telefon: 06 70 33 24 905

Email: info@1x1forditoiroda.hu

Skype: onebyonetranslation

Minden jog fenntartva © 1x1 Fordítóiroda
Weboldalt készítette: