06 70 33 24 905
Hírek
MI funkciók a Samsung S24 telefonokban (is)
2024.03.18


A Samsung Galaxy S24 készülékek hardveresen talán nem váltották meg a világot (Galaxy S24 Ultra tesztünk itt olvasható, a Galaxy S24 és S24+ készülékeket pedig itt teszteltük), viszont az elsők között vannak, amelyekbe rendszerszinten integrálódott a generatív mesterséges intelligencia. Azóta persze már a konkurensek is rámozdultak erre az irányra, de ettől még a Galaxy AI használata sok szempontból praktikus lehet a hétköznapokban, bár akadnak még olyan részei, amelyeket idehaza nem használhatunk ki teljes elánnal.

Galaxy Ai használata: MI funkciók a Samsung S24 telefonokban és más modellekben

A Galaxy AI elnevezés egyszerre több generatív MI funkciót is magában foglal, amelyek elsőként a Galaxy S24 szériában debütált, de a cég bejelentései alapján több korábbi Samsung készülék is megkaphatja egy részüket visszamenőleg (többek között a Galaxy S23 széria). Ezek a szolgáltatások a Galaxy S24-eken jelenleg ingyen használhatók és várhatóan 2025 végéig azok is maradnak. Arról még nincs pontos információ, hogy utána hogyan alakul a sorsuk, melyek válhatnak esetleg egy új előfizetéses modell részévé. Ráadásul akad néhány közöttük, amelyek ugyan idehaza is gond nélkül működnek, mégsem nevezhetjük őket teljes értékűnek, legalábbis még pár hónapig.

  • Körberajzolásos keresés: Egy érdekes keresési lehetőség, amely a Google Lens-re épül. A virtuális Főképernyő gomb hosszabb lenyomva tartásával egy olyan üzemmódba jutunk, amelynél az ujjunkkal bekarikázhatjuk a képernyő bármely részletét, a rendszer pedig – Google Lens-re és a Google keresőre építve – azonnal elvégzi a keresést, melynek találatait egy felugró panelben tallózhatjuk végig.
  • Böngészési asszisztens: A Samsung saját böngészőjét használva az MI képes lefordítani a weboldalak szövegét, illetve összefoglalni az éppen megnyitott lap tartalmát. Ehhez elég a Samsung böngésző eszköztárán megérinteni az AI ikont, majd koppintani az Összefoglalás vagy Fordítás menüpontok egyikén). Az összegzés felületen a program szépen pontokba szedi az oldal tartalmának lényegét. Választhatunk rövidebb vagy részletekbe menő összefoglalók közül. A Fordítás funkció pedig a nevének megfelelően lefordítja az oldal szövegét a kívánt nyelvre. S itt most álljunk is meg egy pillanatra a funkciók felsorolásában.
A fordítás funkció e cikk készültekor sajnos még nem támogatja a magyar nyelvet. Így sem a magyar nyelvű oldalak egyéb nyelvre fordítása, sem a másik irány, vagyis mondjuk egy angol nyelvű oldal magyarra fordítása nem megoldható vele. Ez vonatkozik a mindjárt említésre kerülő többi fordítási funkcióra is. A magyar nyelv ilyen irányú támogatása amúgy még idén várható, de jelenleg pontos dátum még nincs. Egy rendszerfrissítés keretein belül érkezhet majd meg a támogatott Samsung készülékekre. De lássuk tovább, mire van még lehetőségünk MI segítséggel.
 
  • Tolmács és hívássegéd: Nem csak szövegeket, hanem akár egy telefonbeszélgetést is gond nélkül lefordít nekünk a telefon egyik nyelvről egy kiválasztott másikra. Ehhez a Telefon appban kell eljutnunk a menüben a Beállítások / Élő fordítás opcióhoz és bekapcsolnunk azt. Ekkor kiválaszthatjuk a saját- és a másik fél nyelvét, amelyekhez le is tölti a program a szükséges modulokat a készülékre (ez több száz MB-os nyelvi csomagokat jelent). Ha megérkezett minden a telefonra, a beállítások között még kiválaszthatjuk a tolmácsolás hangját (akár kontaktokhoz is hozzárendelhető módon). Még arra is van lehetőség, hogy A másik ember hangjának némítása funkció bekapcsolásával ne halljuk beszélgetés közben az eredeti beszélőt, csak a hangos fordítást. Ugyanígy amúgy a hangüzenetek is lefordíttathatók az AI-val.
  • Fénykép szerkesztő: A rendszer saját Galéria appja elég komoly generatív MI-re épülő képszerkesztő funkciókat kapott, amelyek segítségével törölhetjük a felesleges részleteket a képekről, kiegészíthetjük az elforgatott képek széleit, javíthatunk a fényelésen és egyéb jellemzőkön stb. Erről részletesen is írtunk egy korábbai cikkünkben, amely ide kattintva elolvasható.
  • Csevegési asszisztens: Levelezőkben, chat alkalmazásokban, de akár jegyzet alkalmazásokban vagy szövegszerkesztőkben is nagy hasznát vehetjük a csevegési asszisztensnek, amely képes szöveges vázlatok vagy bekezdések megírására, szövegek kiegészítésére, vagy épp a helyesírás és a fogalmazás elemzésére. Egyszerűen kezdjük el az írást, majd koppintsunk a virtuális billentyűzet eszköztárán az AI ikonra, s válasszuk ki az Írási stílus vagy a Helyesírás és nyelvtan lehetőségek közül a megfelelőt. Előbbi képes átfogalmazni szövegeket különféle stílusokban, vagy akár kiegészíteni egy szöveget. Utóbbi pedig kijavítja a helyesírási hibákat, elütéseket, illetve azt is, ha mobilon pötyögve esetleg lemaradt volna itt-ott az ékezet. Ez a funkció már a kezdetektől elérhető magyar nyelven is.
  • Jegyzetek app és Feljegyzéssegéd: MI funkciókat kapott a Samsung saját jegyzet alkalmazása is. Ez mostantól gond nélkül tudja utólag formázni a jegyezeteket fejlécekkel, felsorolásokkal, bekezdésekkel, borítót készít a feljegyzés tartalma alapján, ellenőrzi a helyesírást és a nyelvtant, javítja az elgépeléseket, tud összefoglalót írni a hosszabb feljegyzésekből, s adott esetben képes lefordítani is a szöveget.
  • Hangrögzítés és leiratozás: Nagyon hasznos funkció még a Hangrögzítő app leiratkészítője is, amely hangfelvételeinkből írásos változatot generál. Egy szerűen nyissuk meg benne a felvételt és koppintsunk az Átírás gombra. Sajnos ez a cikk készültekor még nem működött magyar nyelven, be kell várni vele a fentebb említett magyar nyelvi csomag megérkezését.

A fenti funkciók egy része használható offline, közvetlenül a telefonon is, de akadnak olyan funkciók – például a képrészletek cseréje – amelyekhez online internetkapcsolat szükséges, hogy működjenek.

Extraként a rendszerben elrejtettek egy képgeneráló funkció is, igaz, ennek azért vannak korlátai és kizárólag a telefonon felhasználható háttérképek létrehozására alkalmas. Erről viszont korábban már írtunk részletes, gyakorlati útmutatót, amely ide kattintva olvasható el.

Összegzésül

Mindent egybevetve a Galaxy Ai használata kellően egyszerű ahhoz, hogy akár napi szinten megkönnyítse az S24 széria boldog tulajdonosainak dolgát. Persze a hazai felhasználók számára akkor lesz majd teljes az élmény, ha megérkezik hozzá a magyar nyelvi támogatás és a telefonbeszélgetések tolmácsolásától a hangfelvételek leiratozásáig mindent elérhetünk majd magyarul is. Ám a képszerkesztés, a jegyzetek gyors formázása, a szövegek írásakor vétett elütések és hibák javítása, vagy épp a – szövegek választott stílusban történő – átfogalmazása talán még ezeknél is sokkal hasznosabb a hétköznapokban.

Forrás: techwok.hu

Nyelveink:

magyar, angol, német, orosz, francia, portugál, spanyol, svéd, olasz, cseh, holland, román, szerb, bolgár, horvát, szlovák, lengyel, szlovén, arab, hébertörök, albán, ukrán, görög, bosnyák, dán, finn, litván, lett, észt, örmény, flamand, belorusz, máltai, ír, japán, thai, kínai, koreai, vietnámi nyelvek fordítása

1x1 Fordítóiroda 
www.1x1forditoiroda.hu

1DayTranslation  
www.1DayTranslation.com

Telefon: 06 70 33 24 905

Email: info@1x1forditoiroda.hu

Skype: onebyonetranslation

Minden jog fenntartva © 1x1 Fordítóiroda
Weboldalt készítette: