A pályázat célja a kortárs magyar irodalmi művek szlovén nyelvre fordításának ösztönzése és a kezdő fordítók támogatása. A fordítandó művek minden évben a kortárs magyar irodalom legfrissebb alkotásai közül kerülnek ki. A 2023-as évben:

– líra kategóriában Makáry Sebestyén: Delta (FISZ, Budapest, 2021) című kötetéből választható két tetszőleges 12 soros vagy egy 18-30 soros vers,

– próza kategóriában Pál Sándor Attila: Rokonok (Magvető, Budapest, 2021) kötetéből egy tetszőleges, öt oldalnyi terjedelmű novella

szlovén nyelvű fordításra.

A beérkező pályaművek közül elismert irodalmi és fordítási szakemberekből álló, háromtagú zsűri választja ki mindkét kategória nyertesét. A kiemelt fordítások publikálásra kerülnek, valamint az elismerésben részesülteket és munkájukat a Szlovén Könyvvásáron is bemutatják.

A jelentkezési határidő: 2023. október 15.

A fordításokat e-mailben az info@lisztovinstitut.si címre lehet elküldeni, vagy leadhatók személyesen a ljubljanai Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ (1000 Ljubljana, Barvarska steza 8) recepcióján is az intézmény nyitvatartási idejében. A fordítások anonim módon kerülnek értékelésre, ezért kérik, a fordítás szövegére kizárólag egy jeligét írjanak. Egy külön dokumentumban / lapon kérik továbbá feltűntetni a pályázó nevét és elérhetőségeit (lakcím, e-mail, telefonszám). A zsűri csak a jeligés fordításokat kapja meg, és csak az értékelés után kerül sor a nyertes pályázók beazonosítására. (Egy pályázó akár mindkét kategóriában adhat le fordítást.) A pályamunkák elbírálását követően a finalistákat a megadott elérhetőségükön értesítik.

Az elismerések átadására 2023 novemberében, a Szlovén Könyvvásáron kerül sor.

Forrás: litera.hu