06 70 33 24 905
Hírek
Ötezer éves, ékírásos táblát fordított le a mesterséges intelligencia
2023.06.26


Régészek és informatikusok egy csapata olyan mesterséges intelligenciát használó programot hozott létre, amely neutrális gép tanulással segítségével azonnal le tudja fordítani az ősi ékírásos táblákat.

Az Oxford University Press PNAS Nexus című folyóiratában megjelent tanulmányban a kutatók az AI-programot akkád nyelvű szövegek nagy pontosságú fordítására alkalmazták. Ahogy arra a szakemberek emlékeztettek,AZ AKKÁD NYELV EGY ŐSI KELET-SÉMI NYELV, AMIT EGYKOR AZ ÓKORI MEZOPOTÁMIA KÜLÖNBÖZŐ RÉGIÓIBAN BESZÉLTEK, TÖBBEK KÖZÖTT AKKÁDBAN, ASSZÍRIÁBAN, ISZINBEN, LARSÁBAN, BABILÓNIÁBAN ÉS VALÓSZÍNŰLEG DILMUNBAN IS.A nyelvet Krisztus előtt 2500-ból származó agyagtáblák őrzik, amelyeket olyan ékírással írtak, amely a suméroktól átvett írásmód, és amely során nedves agyagba préselt ék alakú szimbólumokat használtak.

Olyan mesterséges intelligenciát használó programot hoztak létre, amely neutrális gép tanulással segítségével azonnal le tudja fordítani az ősi ékírásos táblákatFORRÁS: MBZT - CC BY 3.0

Az ékírással felírt agyagtáblák százezrei dokumentálják az ókori Mezopotámia politikai, társadalmi, gazdasági és tudományos történetét– mondták a kutatók a HeritageDaily online tudományos portálnak. – Mégis, e dokumentumok többsége lefordítatlan és hozzáférhetetlen maradt, mert csak korlátozott számú szakértő képes elolvasni őket.

A mesterséges intelligencia program nagyfokú pontossággal fordít olyan hivatalos akkád szövegeket, mint például királyi rendeletek vagy bizonyos mintát követő előjelek. Az irodalmibb és költőibb szövegek, például a papok levelei esetében nagyobb valószínűséggel fordult elő „hallucináció""– ez a mesterséges intelligencia kifejezés azt jelenti, hogy a gép a megadott szövegtől teljesen független eredményt generált.

AZ AKKÁD NYELVBŐL ANGOLRA TÖRTÉNŐ NEURÁLIS GÉPI FORDÍTÁS (NMT) CÉLJA, HOGY AZ EMBER-GÉP EGYÜTTMŰKÖDÉS RÉSZE LEGYEN EGY OLYAN VEZETÉK LÉTREHOZÁSÁVAL, AMELY SEGÍTHETI AZ ŐSI NYELVEK TUDÓSÁT VAGY TANULÓJÁT.

A kutatók jelenleg a Babylonian Engine nevű online alkalmazást fejlesztik.

Forrás: origo.hu

Nyelveink:

magyar, angol, német, orosz, francia, portugál, spanyol, svéd, olasz, cseh, holland, román, szerb, bolgár, horvát, szlovák, lengyel, szlovén, arab, hébertörök, albán, ukrán, görög, bosnyák, dán, finn, litván, lett, észt, örmény, flamand, belorusz, máltai, ír, japán, thai, kínai, koreai, vietnámi nyelvek fordítása

1x1 Fordítóiroda 
www.1x1forditoiroda.hu

1DayTranslation  
www.1DayTranslation.com

Telefon: 06 70 33 24 905

Email: info@1x1forditoiroda.hu

Skype: onebyonetranslation

Minden jog fenntartva © 1x1 Fordítóiroda
Weboldalt készítette: