06 70 33 24 905
Hírek
Székelyföldi fordítóiroda létrehozását kezdeményezi az EMNP
2015.11.25

Székelyföldi köz­szol­gá­la­ti for­dí­tó­iro­da lét­re­ho­zá­sát kez­de­mé­nyez­te az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) an­nak elő­se­gí­té­sé­re, hogy az ön­kor­mány­za­tok ér­vé­nye­sít­hes­sék a ma­gyar­sá­got meg­il­le­tő nyel­vi jo­go­kat - ír­ta ked­di szá­má­ban a Háromszék cí­mű na­pi­lap.

EMNP

Az EMNP po­li­ti­ku­sai Hargita me­gyé­ben a múlt hé­ten, Kovászna me­gyé­ben hét­főn ik­tat­ták az er­re vo­nat­ko­zó ha­tá­ro­zat­ter­ve­ze­tet. A párt ál­lás­pont­ja sze­rint a köz­szol­gá­lat el­lát­hat­ná a köz­igaz­ga­tá­si do­ku­men­tu­mok szak­sze­rű for­dí­tá­sát, és se­gít­het­ne ab­ban, hogy a ta­nács­ülé­se­ket anya­nyel­ven bo­nyo­lít­sák le. A jo­gi ke­ret ugyan­is adott eh­hez, de a gya­kor­lat­ban még a ma­gyar több­sé­gű Székelyföldön is aka­do­zik az anya­nyelv hasz­ná­la­ta a köz­igaz­ga­tás­ban. 

Az Erdélyi Magyar Néppárt a Politea Tudományos Társaság fel­mé­ré­sé­re hi­vat­ko­zott, mely sze­rint a ma­gyar nyelv hi­va­ta­li hasz­ná­la­ta Kovászna és Hargita me­gyé­ben is vagy csak a szó­be­li­ség­re kor­lá­to­zó­dik, vagy egy­ál­ta­lán nem mű­kö­dik. A tény­le­ges két­nyel­vű­ség­nek anya­gi aka­dá­lyai is van­nak, de hi­á­nyoz­nak a kép­zett for­dí­tók is, és sok­szor a ké­nye­lem dik­tál­ja, hogy csak ro­má­nul ad­ják ki a ta­ná­csi ha­tá­ro­za­to­kat, és az ál­lam nyel­vén tart­sák a ta­nács­ülé­se­ket.

Az EMNP a Politea ta­nul­má­nya alap­ján fo­gal­maz­ta meg ja­vas­la­tát, mely sze­rint a két me­gye akár egye­sü­let, akár tár­su­lás for­má­já­ban lét­re­hoz­hat­na egy köz­szol­gá­la­tot, ahol egy iro­da­ve­ze­tő, hét for­dí­tó, két in­for­ma­ti­kus és egy köz­igaz­ga­tá­si jog­ban jár­tas jo­gász dol­goz­hat­na, akik biz­to­sít­hat­nák a két me­gyei ta­nács, a két me­gyei jo­gú vá­ros, a 12 vá­ros és 96 köz­ség szá­má­ra a for­dí­tá­so­kat. 

Benedek Erika, a Kovászna me­gyei ön­kor­mány­zat nép­pár­ti kép­vi­se­lő­je úgy vél­te, hogy ez a té­ma azon nem­ze­ti ügyek so­rá­ba il­lesz­ke­dik, me­lyek­ben együtt­mű­kö­dés szük­sé­ges a ma­gyar pár­tok kö­zött. 

http://www.3szek.ro/load/cikk/86501/magyarul_a_kozigazgatasban_nepparti_javaslat
 
(MTI)

Nyelveink:

magyar, angol, német, orosz, francia, portugál, spanyol, svéd, olasz, cseh, holland, román, szerb, bolgár, horvát, szlovák, lengyel, szlovén, arab, hébertörök, albán, ukrán, görög, bosnyák, dán, finn, litván, lett, észt, örmény, flamand, belorusz, máltai, ír, japán, thai, kínai, koreai, vietnámi nyelvek fordítása

1x1 Fordítóiroda 
www.1x1forditoiroda.hu

1DayTranslation  
www.1DayTranslation.com

Telefon: 06 70 33 24 905

Email: info@1x1forditoiroda.hu

Skype: onebyonetranslation

Minden jog fenntartva © 1x1 Fordítóiroda
Weboldalt készítette: